2.stupeň
ikona článku

Projekt Krokus 2022

Krokusy jsou opět v zemi
Naše škola se již poněkolikáté zapojila do Projektu Krokus, který realizuje irská organizace Holocaust Education Trust Ireland (HETI) ve spolupráci s Oddělením pro vzdělávání a kulturu Židovského muzea v Praze. Tato organizace poskytuje každý podzim zapojeným školám cibulky krokusů zdarma.
Tento projekt – určený žákům starším 11 let – běží již několik let na školách nejen v Irsku, ale po celém světě a každoročně se do něj zapojují další a další školy. V dnešní době je zapojeno cca 55000 žáků. U nás letos cibulky zasadila 6. C během hodiny pracovních činností. Symbolem tohoto projektu jsou žluté krokusy. Proč žluté? Jistě si všichni vybavíte, že stejnou barvu měla Davidova hvězda, kterou byli Židé
nuceni nosit během 2. světové války. Krokusy byly vybrány, protože vykvétají velmi brzy, ideálně by měly rozvést na konci ledna, začátkem února – tedy v době, kdy si připomínáme Mezinárodní den památky obětí holocaustu (27. ledna). V našich podmínkách k tomu ale pravidelně dochází později, uvidíme.
https://www.jewishmuseum.cz/krokus/